Bezplatná právna poradňa

Vrátenie časti stabilizačného príspevku

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, potrebujem poradiť ako vypočítať vrátenie časti stabilizačného príspevku. Dňa 1.1.2023 som dostala 3 000 eur, po zdanení to bolo 2 330 eur na účet. Pracovný pomer som skončila 28.2.2025. Podmienka bola odpracovať tri roky v zariadení, ale odpracovala som len dva roky. Viete mi prosím v tomto pomôcť? Ďakujem

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň,
podľa ustanovení Zákonníka práce o stabilizačnom príspevku, zamestnávateľovi vzniká nárok na vrátenie jeho časti z dôvodu nedodržania odpracovania troch rokov. 

Zostáva však otázkou, či si jeho vrátenie zamestnávateľ uplatní alebo nie. Nakoľko, ak Váš pracovný pomer už skončil a on ešte tak neurobil, tak je pravdepodobné, že tak už ani neurobí.

Zákonník práce neupravuje otázku výpočtu výšky vrátenia časti príspevku, keďže ktorýkoľvek zamestnanec môže kedykoľvek a akokoľvek skončiť pracovný pomer. Zároveň aj výška príspevku zamestnávateľ sa v každom prípade líši. 

Zákonník práce vo svojich ustanoveniach upravuje iba prípady, kedy zamestnanec príspevok nemusí vrátiť vôbec. Jeden z prípadov je, ak pracovný pomer sa skončí výpoveďou zo strany zamestnávateľa. 

Podľa § 155 ods. 6 Zákonníka práce, "Povinnosť zamestnanca na úhradu nákladov nevzniká, najmä ak

a) zamestnávateľ v priebehu zvyšovania kvalifikácie zastavil poskytovanie pracovného voľna a náhrady mzdy, pretože sa zamestnanec bez svojho zavinenia stal dlhodobo nespôsobilý na výkon práce, pre ktorú si zvyšoval kvalifikáciu,

b) pracovný pomer sa skončil výpoveďou danou zamestnávateľom z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo dohodou z tých istých dôvodov,

c) zamestnanec nemôže vykonávať podľa lekárskeho posudku prácu, pre ktorú si zvyšoval kvalifikáciu, prípadne stratil dlhodobo spôsobilosť vykonávať ďalej doterajšiu prácu z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. c),

d) zamestnávateľ nevyužíval v posledných 12 mesiacoch počas najmenej šiestich mesiacov kvalifikáciu, ktorú si zamestnanec zvýšil,

e) zamestnávateľ porušil ustanovenia tohto zákona vo vzťahu k zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu, a toto porušenie bolo zistené príslušným inšpektorátom práce a právoplatne o ňom rozhodol súd."

Nakoľko ste pracovný pomer skončili z Vašej strany výpoveďou a teda nenaplňate ani jeden z dôvodov z vyššie uvedeného ustanovenia (§ 155 ods. 6 ZP), zamestnávateľ má nárok na vrátenie jeho časti. Čo sa týka samotnej výšky, to musí určiť sám zamestnávateľ podľa pomernej časti za Vami odpracované obdobie. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na vymáhanie pohľadávok a vymáhanie dlhov, najmä na mimosúdne vymáhanie, súdne spory o zaplatenie, exekučné konania, zabezpečenie pohľadávok a vymáhanie pohľadávok od podnikateľov aj fyzických osôb. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.