Poplatky za komunálny odpad bez trvalého pobytu
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, Chcem sa informovať, či môže mesto Levoča požadovať daň za komunálny odpad len na základe vlastnenia nehnuteľnosti (bytu) alebo či táto daň nemá byť naviazaná na počet osôb užívajúcich nehnuteľnosť. Po rodičoch som zdedil byt v Levoči a bola mi vyrubená daň za komunálny odpad. Nebral sa ohľad na to, že v byte nikto nebýva. Do bytu dochádzam len z dôvodu údržby. Dokonca vraj nemám nárok ani na zníženie poplatku, pretože podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) nesplňujem podmienku: nahlásený prechodný pobyt v meste. Nemám úľavu ani na základe veku, napriek tomu, že mám 64 rokov. Mesto si takto uplatňuje právo zdaňovať ma dvakrát. Daň za komunálny odpad riadne platím v Michalovciach, kde mám aj trvalý pobyt. Prečo teda nemám napríklad ani volebné právo v Levoči len na základe vlastníctva nehnuteľnosti? Môže si mesto Levoča takto na základe VZN zdaňovať obyvateľa iného mesta, bez jeho možnosti ovplyvniť, kto bude rozhodovať o výške dane, či za čo bude mestu platiť daň? Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok
Dobrý deň,
pokiaľ ide o poplatok za komunálny odpad, v tomto prípade sa vždy vychádza priamo zo zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý v ust. § 77 ods. 2 písm. a) o tom, kto je poplatníkom tohto poplatku, a síce uvádza:
"Ak ďalej nie je ustanovené inak, poplatok platí poplatník, ktorým je
a) fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území obce oprávnená užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, pozemnú stavbu alebo jej časť, alebo objekt, ktorý nie je stavbou, alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávny porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území obce okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností ako vodná plocha (ďalej len „nehnuteľnosť“),"
Súčasne v ods. 3 citovaného ustanovenia je uvedené:
"Ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci súčasne trvalý pobyt a prechodný pobyt, poplatníkom je len raz a poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu. Ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť na iný účel ako na podnikanie, poplatníkom je len raz a poplatok platí iba z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu. Ak má osoba podľa odseku 2 písm. a) v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt a súčasne je podľa odseku 2 písm. c) fyzickou osobou oprávnenou na podnikanie a miestom podnikania je miesto jej trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a v tomto mieste nemá zriadenú prevádzkareň, poplatníkom je len raz a poplatok platí iba raz z dôvodu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu. Ak poplatník nemá v obci trvalý pobyt ani prechodný pobyt a je oprávnený na území obce užívať alebo užíva viac nehnuteľností, poplatok platí a poplatníkom je len raz. To neplatí, ak sa na poplatníka vzťahuje množstvový zber v príslušnej časti obce."
Vzhľadom na uvedené, to, kto je poplatníkom z poplatku za komunálny odpad určuje priamo zákon. Toto neurčuje obec VZN-kom. VZN-ko určuje iba sadzbu poplatku a prípadné zníženie sadzby, ak sa naplnania podmienky u konkrétnej osoby. Napr. však VZN Levoče Č. 20/2015 O MIESTNYCH DANIACH A MIESTNOM POPLATKU ZA KOMUNÁLNE ODPADY A DROBNÉ STAVEBNÉ ODPADY priamo v ust. § 23 ods. 2 určuje
"Mesto Levoča na základe písomného oznámenia zníži poplatok poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba, ktorá má v meste trvalý alebo prechodný pobyt, za obdobie, za ktoré poplatník mestu preukáže na základe podkladov, že viac ako 90 dní v zdaňovacom období sa nezdržiava ale nezdržiaval na územní mesta
a) o 25 % poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba staršia ako 62 rokov – na základe dátumu narodenia,
b) o 50 % poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba študujúca na území Slovenskej republiky na základe predložených dokladov za zdaňovacie obdobie, z ktorých jednoznačne vyplýva počet dní pobytu poplatníka mimo mesta Levoča:
1. potvrdenie o návšteve školy – pre študentov študujúcich v Košickom
a Prešovskom kraji súčasne aj potvrdenie o ubytovaní, alebo
2. zmluvu o ubytovaní, alebo
3. nájomnú zmluvu.
c) o 50 % poplatníkovi, ktorý sa zdržiava v inom meste alebo obci na území Slovenskej republiky na základe predložených dokladov za zdaňovacie obdobie, z ktorých jednoznačne vyplýva počet dní pobytu poplatníka mimo mesta Levoča:
• potvrdenie o prechodnom pobyte v inej obci na území SR, alebo
• zmluvu o ubytovaní, alebo
• nájomnú zmluvu, alebo
• potvrdenie zamestnávateľa o trvaní pracovného pomeru – pre pracujúcich v Košickom a Prešovskom
kraji súčasne aj potvrdenie o ubytovaní,
• potvrdenie zamestnávateľa, že poplatník je zamestnaný ako vodič medzinárodnej cestnej nákladnej
dopravy
d) o 75% poplatníkovi, ktorý sa zdržiava mimo územia Slovenskej republiky na základe predložených dokladov za zdaňovacie obdobie, z ktorých jednoznačne vyplýva doba pobytu poplatníka mimo mesta Levoča:
potvrdenie zamestnávateľa o trvaní pracovného pomeru na území iného štátu, alebo
potvrdenie príslušného úradu o pobyte na území iného štátu, alebo
potvrdenie o štúdiu v zahraničí, alebo
iný doklad preukazujúci pobyt v zahraničí.
Vzhľadom na uvedené, poplatok ste povinný hradiť už len z titulu, že užívate byt v Levoči, ktorý ste zdedili, a to bez ohľadu na to, či v meste máte alebo nemáte trvalý či prechodný pobyt. Pozrite si bližšie vyššie uvedené podmienky pre prípadné zníženie sumy poplatku, ktoré mesto Levoča vydalo , či by sa niektorá z nich nemohla na vás vzťahovať.
Pokiaľ ide o Vašu otázku, či sa výška poplatku neodvíja od počtu osôb, áno odvíja. O uvedenom svedčí ust. § 22 ods. 1 VZN, ktorá bola novelou VZN č. 10/2021 zvýšená a síce " Sadzba poplatku na celom území mesta Levoča pre poplatníka, ktorým je fyzická osoba, ktorá má v meste trvalý alebo prechodný pobyt alebo užíva alebo je oprávnená užívať nehnuteľnosť je: 0,0822 eur za osobu a kalendárny deň. "
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na vymáhanie pohľadávok a vymáhanie dlhov, najmä na mimosúdne vymáhanie, súdne spory o zaplatenie, exekučné konania, zabezpečenie pohľadávok a vymáhanie pohľadávok od podnikateľov aj fyzických osôb. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.