Bezplatná právna poradňa

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke od súkromnej osoby do 14 dní?

odstúpenie od zmluvy nie je viazané na lehotu. Pre odstúpenie od zmluvy musia byť splnené zmluvné alebo zákonné podmienky.

celá odpoveď ›

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke, ak to nie je v zmluve uvedené?

pri zodpovedaní otázky je poterbné vychádzať z ust. Obč. zákonníka.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Chcem odstúpiť od zmluvy o pôžičke, ktorú som uzatvoril s kamarátom. Požičal som mu peniaze výslovne na konkrétny nákup zariadenia (drobnochova), ktoré mal slúžiť aj ako ručenia. Peniaze však použil iba čiastočne na tento účel, konkrétne približne 35%, a zvyšok sumy využil na iné účely. Súčasťou našej dohody bolo tiež, že mi bude pomáhať so zariadením a následným predajom drobnochova, čo sa však nedeje. Existuje malá pravdepodobnosť, že mi peniaze vráti do dohodnutého termínu, keďže má u mňa dlh. Je možné z týchto dôvodov odstúpiť od zmluvy? Zmluva o pôžičke uzavretá podľa § 657 OZ bola podpísaná iba medzi nami. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň, podľa § 48 ods. 1 Občianskeho zákonníka (OZ), od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Ak dlžník použil požičané peniaze na iný účel ako ten, ktorý uviedol v zmluve a pre tento prípad ste si nedohodli právo odstúpenia od zmluvy, nemôžete tak urobiť. Uviedli ste však, že sa Vám dlžník zaviazal poskytovať pomoc so "zariadením a predajom drobnochovu", čo nerobí.  Podľa § 494 OZ, z platného záväzku je dlžník povinný niečo dať, konať, niečoho sa zdržať alebo niečo trpieť a veriteľ je oprávnený to od neho požadovať. Podľa § 517 OZ, dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť. Vyzvite preto dlžníka na splnenie povinnosti (poskytnutie pomoci), na ktorú sa zaviazal pod hrozbou odstúpenia od zmluvy a poskytnite mu na jej splnenie primeranú lehotu. Ak výzvu dlžník neakceptuje, budete mať právo od zmluvy odstúpiť.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke od súkromnej osoby do 14 dní?

Dobrý deň,

požičala som si peniaze od súkromného investora a chcem odstúpiť od zmluvy. Do koľkých dní je to možné?

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň,
odstúpenie od zmluvy nie je viazané na lehotu. Pre odstúpenie od zmluvy musia byť splnené zmluvné alebo zákonné podmienky. Od každej zmluvy je totiž možné odstúpiť iba v prípade, keď to pripúšťa zmluva alebo zákon.

Ak je Vaším cieľom zbaviť sa tohto dlhu a zbaviť sa tohto právneho vzťahu, vráťte mu poskytnutú pôžičku a zmluvný vzťah zanikne splnením dlhu.

Bezplatná právna poradňa

Môžem odstúpiť od zmluvy o pôžičke, ak to nie je v zmluve uvedené?

Dobrý deň, uzatvoril som so svojím kamarátom zmluvu o pôžičke, približne pred mesiacom a tá je splatná do 4.9.2018. Môžem odstúpiť od zmluvy, aj keď sa to v zmluve neuvádza? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň, 
pri zodpovedaní otázky je poterbné vychádzať z ust. Obč. zákonníka.
V otázke neuvádzate či vystupujete v pozícii veriteľa alebo dlžníka.

Podľa ust. § 48 a nasl. Obč. zákonníka platí, že "od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Odstúpením od zmluvy sa zmluva od začiatku zrušuje, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak."

Z ďalších ustanovení Obč. zákonníka§ 517 vyplýva, že "dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť; ak ide o deliteľné plnenie, môže sa odstúpenie veriteľa za týchto podmienok týkať aj len jednotlivých plnení.Ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu, má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania, ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávací predpis."

Ako veriteľ do splatnosti pôžičky odstúpiť nemôžete. 

 


 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na vymáhanie pohľadávok a vymáhanie dlhov, najmä na mimosúdne vymáhanie, súdne spory o zaplatenie, exekučné konania, zabezpečenie pohľadávok a vymáhanie pohľadávok od podnikateľov aj fyzických osôb. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.