Bezplatná právna poradňa

Môže mi exekútor siahnuť na opatrovateľský príspevok

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže exekútor vykonať exekúciu z opatrovateľského príspevku?

§ 111 ods. 2 zákona č.

celá odpoveď ›

Môže exekútor zablokovať účet spoludlžníčky, na ktorý chodí opatrovateľský príspevok?

uvedená situácia môže byť pre viacerých zneisťujúca. Exekútor má zákonnú možnosť zablokovať účet spoludlžníka, pokiaľ je vymáhaná pohľadávka ešte nesplatená.

celá odpoveď ›

Môže exekútor siahnuť na opatrovateľský príspevok na dieťa?

Opatrovateľský príspevok na dieťa je dávka sociálneho charakteru a exekútor na ňu nemôže siahnuť. Tieto dávky sú zo zákona nepostihnuteľné.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, keď mám exekútora kvôli neplateniu paušálu a mám schválený opatrovateľský príspevok. Moja otázka znie: môže exekútor siahnuť na opatrovateľský príspevok? Ďakujem vám za vašu odpoveď. S pozdravom, B.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň, vo veci platí ust. § 111 ods. 2 exekučného poriadku :

"Exekúcii nepodliehajú dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu, opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu, náhradné výživné, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky, ak osobitný predpis neustanovuje inak."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že peňažný príspevok je vylúčený z exekúcie.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže exekútor vykonať exekúciu z opatrovateľského príspevku?

Dobrý deň,
môže mi exekútor siahnuť na opatrovateľský príspevok? Mám podlžnosti voči zdravotnej poisťovni.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň,

§ 111 ods. 2  zákona č. 233/1995 Z. z. Exekučný poriadok ustanovuje, že exekúcii nepodliehajú 13. dôchodok, dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia,opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru, náhradné výživné, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky. Nakoľko peňažný príspevok na opatrovanie je sociálna dávka je exekúciou nepostihnuteľný.

Bezplatná právna poradňa

Môže exekútor zablokovať účet spoludlžníčky, na ktorý chodí opatrovateľský príspevok?

Dobrý deň,
dobrý deň, mám exekúciu na úvere. Manželka je spoludlžníčkou. Môže exekútor zablokovať jej účet v banke, ak naň dostáva opatrovateľský príspevok? Ja ako manžel nie som disponentom jej účtu, keďže ide o jej osobný účet. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň,
uvedená situácia môže byť pre viacerých zneisťujúca. Exekútor má zákonnú možnosť zablokovať účet spoludlžníka, pokiaľ je vymáhaná pohľadávka ešte nesplatená. Dôležité je rozlišovať, aké príjmy sa na tento účet poukazujú. Opatrovateľský príspevok patrí medzi druhy príjmov, ktoré v zmysle Exekučného poriadku  nepodliehajú exekúcii v plnom rozsahu.

Samotné zablokovanie účtu však často prebieha plošne, a preto môže dôjsť k dočasnému obmedzeniu prístupu k financiám. Manželka môže namietať blokovanie prostriedkov, ak ide o príjem, ktorý je nepostihnuteľný. V takom prípade sa odporúča písomne požiadať exekútora o uvoľnenie týchto finančných prostriedkov. Pri dlhodobých sporoch je vhodné osloviť advokáta, ktorý vysvetlí, či sa manželka môže dovolávať úplného alebo čiastočného oslobodenia od exekúcie.


Odporúčam prípadne pre dieťa /predpokladme, že ide o dieťa/ zriadiť bankový účet a opatrovateľský príspevok posielať na uvedený účet. Toto však musíte oznámiť aj prísl. úradu práce.

Bezplatná právna poradňa

Môže exekútor siahnuť na opatrovateľský príspevok na dieťa?

Dobrý deň, mám schválený opatrovateľský príspevok na dieťa. Môže mi exekútor stiahnuť financie? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na vymáhanie pohľadávok

Dobrý deň,

Opatrovateľský príspevok na dieťa je dávka sociálneho charakteru a exekútor na ňu nemôže siahnuť. Tieto dávky sú zo zákona nepostihnuteľné. Ak však máte exekúciu a účet v banke, exekútor môže účet zablokovať, čím sa k príspevku dočasne nedostanete. V takom prípade môžete požiadať exekútora o odblokovanie nepostihnuteľných dávok predložením dokladov o ich pôvode (rozhodnutie ÚPSVaR). 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na vymáhanie pohľadávok a vymáhanie dlhov, najmä na mimosúdne vymáhanie, súdne spory o zaplatenie, exekučné konania, zabezpečenie pohľadávok a vymáhanie pohľadávok od podnikateľov aj fyzických osôb. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.